Vapengravyr kan även kallas för heraldisk gravyr, handgravyr av sköldvapen och sigillgravyr. Även utföranden av handgravyren går att göra på ett antal olika sätt och går att anpassa efter er budget.
Vapengravyr kan handgraveras negativt så att avtrycket i vax blir positiv dvs rätt väg, en negativ gravyr brukar oftast utföras djupare än en ytgravyr som görs rätt väg på metallen. Ytgravyr går att utföra på tunnare material t.ex ihåliga klackringar men det är bra att tänka på slitage , om gravyren är för tunn och ytlig så kan den med tiden slitas bort. Speciellt om smycket är tänkt att bäras dagligen.
Nedan kan ni se ett exempel på vapengravyr jag handgraverat på en ring som guldsmeden Anders Fors har tillverkat i 18k rött guld. Detta kan man säga är en blandning av djupgravyr och ytgravyr. Själva skölden valde jag att gravera djupare så att den upplevs mer distinkt. Konturerna på resten av designen är utförda som ytgravyr eftersom storleken på helheten är litet och linjerna ska hålla en viss proportion till det andra. De böjda skuggpartierna är graverade djupt för att få en mörkare ton på dom.
Det roliga med handgravyr är utmaningen att nå ett resultat som möter både mina och kundens förväntningar.
Som handgravör har man en hel del konstnärlig frihet men just vid liknande uppdrag som denna så vill man helst ha med alla detaljer från den ursprungliga designen av släktvapnet. Ibland går det inte eftersom ytan som skall graveras är för litet. Även om man jobbar under mikroskop så finns det tyvärr gränser. En stickel som är en handgravörs verktyg fungerar även på ett sånt sätt att ju djupare man graverar desto bredare blir spåret. Allt bygger sig på vinklar och geometri.
I detta fall fick jag till en så stor del av designen att det är rätt svårt att inte känna igen släktvapnet och blev positivt överraskad att de minsta detaljerna rymdes med i handgravyren.